ZolkowPreamps kezdőlap|eszközök|anyagok|projektek|hangszerek|letöltés|linkek|fórum|
 Projektek >> Ukulele-basszus


Kis test, nagy móka.

  Volt egy szép darab dió deszka a padláson. Volt több is, de talán nem kell magyaráznom, hogy engem ez érdekelt legjobban. Még nagyapám ültette, mikor egészen kicsi voltam, sőt, talán még nem is voltam, mivel az első emlékem a fával kapcsolatban az, hogy fel lehetett mászni rá, bőven a kerítés fölé magasodott, de azért nem volt még túlságosan vastag a törzse. Féltette is a fáját, vagy engem, vagy mindkettőnket.. Sajnos a diófa megbetegedett, és túl nagyra is nőtt már ott a kerítés mellett, hát kivágtuk.
  Láthatóan a gombásodás megtámadta, a felső fehéres rész egészen puha, olyannyira, hogy körömmel könnyedén kárt lehetne tenni benne, és csiszolni is igen nehéz volt, ugyanis mindig kiporladt a vászon alól. A gombának a fán normális ember nem örül, de a basszusgitárosok egy része különös vonzódást érez az ilyen darabok iránt, és ez felülírhat minden egyéb szempontot, még az olyan racionális alapokon állóakat is, mint hogy szeretjük, ha a hangszer sokáig egyben marad, vagy azt, ha jól szól.
  Miért ne készülhetne mikro-manufaktúrális módszerek szerint rögtön kettő? Így egy hibát kétszer is módunkban áll elkövetni! A bal oldali szinte hibátlan fa, de kevésbé izgalmas. A jobb oldali csak félig ép, de sokkal megkapóbb látvány.
  Az ott egy 5mm átmérőjű gumihurka. Rutinosan a buktatók felmérésével kezdjük: a basszus-ukulele különleges húrokat kíván, amikhez különleges kulcsok kellenek. Ez egy alap cink Gotoh kulcs, felfúrva a megfelelő méretre. A művelet gond nélkül elvégezhető, utána tűreszelővel könnyedén eltüntethetők a sorják. A két vastagabbik húr számára kell csak felfúrni, és csak annyira, amennyire muszáj..
  Nem teljesen azonosak az anyagok: amarant (purple heart) fogólap a hazai juharra, wenge a mahagóni-féleségre. Szőke és barna. Igazság szerint már rég tudtam, hogy az egyiket a lányomnak, a másikat magamnak akarom elkészíteni, gondolván, hogy az mennyire STENK már, ha egyforma (...) hangszerünk lehet! Egyébként ő választott, és a lilát kérte.
  A mára már szokásossá vált libikókás rádiuszolás. Semmi extra, szimpla, végig azonos sugár, ami 16" körüli, tehát viszonylag lapos.
  Még a nyakakról: nincs bennük pálca, a menzúra a 34" kétharmada, azaz ott kezdődik, ahol a normál méretű basszusgitáron a 7. bund található. Ez 22.7"-ra adódik, ami valamivel több, mint a Kala Ukulele-basszusoké.
  A menzúra ijesztően rövid, legalábbis addig így éreztem, amíg meg nem tudtam, hogy mekkora egy szoprán ukuleléé.
  A húr tulajdonságait figyelembe véve egyébként érdemes lehet inkább maradni a Kala féle méreteknél, azon ugyanis biztosan működik, a csomagolásra rá van írva, hogy legfeljebb 21"-ig használható.
  Gotoh-ból rengeteg féle típus létezik, ha mélyebben zsebbe nyúlunk, ugyanilyen formájúból sokkal könnyebbet is találni. De amint látszik, komoly gond így sincs a fejnehézséggel. A Gotoh azért jó választás, mert 11 mm-es az orsó átmérője, egyrészt marad elég "húsa" a bővítés után is, másrészt ezek a húrok nagyon nyúlnak egy fémhúrhoz képest, sokat fel fogunk tekerni belőlük.
  Az E és A húrok vége azért lóg ki, mert ezekbe bele kell kapaszkodni, hogy elő tudjam nyújtani őket, másképp még ezen a viszonylag vastag orsón is elfogyna a hely. A gyári U-BASS kulcsok speciális kialakításúak, de állítólag törékenyek is.
  
  Ilyen felszeletelt megoldással próbálkoztam a húrlábnál, egyébként Artec piezohangszedő került bele, ez egy merev fajta, és szintén osztott, megvan minden húrnak a helye rajta.
  Kb. 80 órányi munkával bevéstem a kagylóhéjból saját kezűleg kiszabott blokkokat. Ja, nem: 10 perc alatt felragasztottam a pár dolláros matricákat.
  selyemfényű (inkább matt) lakkozás, vizes alapúval. a fogólap is lakkot kapott, ugyanis az nem barnítja be a szép lilafát, kár lett volna érte.
  A húroknak (Aquila Thunderguts) ilyen fura végződése van, de befűzhető sima basszusgitárhúr is. Az ott az elektronika takarólapja, kell bele aktív illesztés.
  Csavarozott nyak, nagyon érdekes.
  
  Van ujjtámasz is, integrált kivitelben.
  Ezek a húrok tényleg nem annyira szeretik a túlfeszítést. Mondjuk 2 évet már kibírtak azóta.. Amit érdemes tudni róluk, hogy nem olcsók (13000Ft volt a készlet a vásárlás idején), viszont eléggé tapadnak a kézhez, és fura hangjuk van, amikor a bundokkon "zörögnek". Nagyon más pengetni, mint a fémhúrokat, ha te is szoktál befőttesgumival játszani, akkor egész jó képed lehet róla.
  Itt jön ki a jel. Legközelebb ügyesebben választjuk meg a fúrót ehhez a süllyesztéshez.
  A méltán és messze földön híres Zolkowpreamps manufaktúra terméke: egy sima követő erősítő, 10 Megaohmos bemenettel. Nem pont ehhez készült, de rágyógytottam az elemtartóra.
  6 Voltról működik (2 db CR2032), elég sokáig. Ez könnyen elfér a LP kapcsoló takarólemeze alatt :) Hangszín nincs, csak a nagy bemeneti ellenállását használjuk ki.
 Projektek >> Ukulele-basszus
ZolkowPreamps kezdőlap|eszközök|anyagok|projektek|hangszerek|letöltés|linkek|fórum|