ZolkowPreamps kezdőlap|eszközök|anyagok|projektek|hangszerek|letöltés|linkek|fórum|
 Projektek >> Projekt Precizsün


Végre lesz egy Preckóm.

  Kezdjük akkor a nyaknál. ha megtalálom a korábbi képeket is, akkor felteszem őket ide..
a nyakat látjuk körbemart kontúrral, beragasztott nyakpálcával és az alu merevítőkkel. a duralumínium merevsége vetekszik az acéléval, viszont könnyebb. 6mm vastag lemezből fűrészeltem őket, 10mm a "magasságuk". a nyakpálca mindkét vége az alu rudakon nyugszik, tehát nem a fához képest fog feszíteni, majd meglátjuk, hogy válik be.
  M5-ös körmös anyák, a papírszalag-darabok a műgyantától védik a menetet. az M6 nehezebben fért volna el, meg amúgyis szükségtelen, ez a kötés is bőven erősebb lesz, mint bármilyen szokásos gyári nyakrögzítő facsavar.
  szokásos "hány szorítót tudok kölcsönkérni a kép erejéig" fotó.
  a rádiuszoló segédeszköz készül. 11"-os sugárral kimarom az íveket 10-es rétegelt lemezből. tipp: a kettőt asszem mindenképpen egyszerre kell csinálni, és lehetőleg úgy, hogy a marókés csak egyik oldalán legyen terhelve, azaz az ívet ki kell vágni nagyjából dekopírfűrésszel, és a maradék pár mm-t bízni csak a maróra. akkor nem lesz olyan csipkés, mint az enyém (majd legközelebb nekem is jobban sikerül). a másik tipp, hogy a 10"-os fogólaphoz elég a 10,5"-os megvezető is, de végülis az enyémmel is le lehet menni 10"-ig. persze érdemes kiszerkeszteni az egészet papíron, hogy mit is akarunk..
  itt látszik összeragasztva. jó masszívra kell csinálni, és a ragasztáskor figyelni erősen, hogy szemben legyenek az oldalak. újabb tipp: ez csak 20 centi hosszú (a fogólap irányában csak ennyi a megvezetés), de legközelebb mondjuk másfélszeresére kéne gyártani. a túl hosszúval csak az a baj, hogy nagyon hosszú asztal kell hozzá, hogy végigfuthasson a nyakon..
  maróval együtt - két asztalra fogatott zártszelvényen fut.
  bundhelyek feljelölése a remek letölthető táblázatom alapján. ha nem lettem volna olyan szórakozott, akkor ezt még a jelölők beragasztása előtt megtettem volna, így viszont le kellett marnom síkba a műanyag darabokat, hogy odaférjen a vonalzó. a pöttyök egyébként műanyag szárú potméterek tengelyéből lettek fűrészelve...
  befűrészelés után. a múltkori (sztratós) 0,5mm-es fűrészlap baklövés volt, ez 0,6-ossal ment. a bundozás is sokkal könnyebb volt ezzel a mérettel, és a nyak sem domborodott meg a bundok nyelvétől. 0,6 alá érdemes talán pár századot lemenni, ha köszörültetnék megint, de ez asszem rendben lesz.
  ja, ragasztópisztollyal odaragasztottam egy deszkára az egész nyakat, a fogólap marásához. persze használhattam volna csavart is, csak ez gyorsabb volt.
  ilyesmi lett az ívmaró után. látszik, hogy nem konyhakész, de elég rajt átfutni közepes csiszolóvászonnal, hogy jó legyen. ehhez tartozó tanulság: több lépésben érdemes csinálni ezt a műveletet is, és talán kisebb átmérőjű késsel -mondjuk 8-assal-, nagyobb fordulaton. azzal nincs baj, hogy a bundok helyét előre fűrészeltem be, tudatos volt, mert így a fűrész tiszta vágásai maradnak, a kezdeti, esetleg kitágult szakaszt lemarom. csak jobban kell figyelni, hogy a juharfa a széleken ne hasadjon ki..
  
  
  azt a gélszerű pillanatragasztót használom, mostmár olcsó ez is.. több időt hagy a munkára,de főleg jobban a helyén marad. olyan bundok javításához, amik nem elég szorosan állnak a helyükön, nem jó, mert nem szívódik be a résbe, és nagyon sokáig kell a helyén tartani.
  odailleszt, majd műanyagvégű kalapáccsal (mostmár ezt is fillérekért látok lépten-nyomon, persze amikor nekem kellett még drága volt...) határozott ütésekkel a két végét, majd a maradékot..
  it jön be az, hogy eddig meghagytam a nyakat "kockán", vagyis a hátulja még deszka. simán lefogatható, nem rúg bundozás közben.
  
  nehéz lefényképezni, hogy olyasmi látsszon mint élőben, de talán valamennyire étjön, hogy nem lett sz*r.
  a pillanatragasztó itt-ott azért kibuggyant, de korántsem csinált annyi munkát nekem, mint a híg fajta. pár perc alatt lejött ezzel a szikével.
  igen, ez az! 199Ft-os készlet, Teszkó. (tényleg). simán jó. arra, amire nekem kell...
  élezni is kellett már, meg akkor egybekötöttem egy síkbaköszörüléssel. jó közel elvágom vele a kilógó bundvégeket, de csak a ragasztó biztos kötése után. azért ezt a zseléset nem árt hagyni pár órát, ha ilyen mennyiségben van. és óvatosan, hogy ne feszüljenek fel a bundvégek.
  itt csak a bundok végeit csiszolom gyorsan le tövig, ha elég közel sikerült elvágni, akkor ez hamar megvan, és a pillanatragasztó sem melegszik fel túlzottan a szalagtól.
  a kézi reszelés után. erre van már egy célszerszámom, de azt hiszem fogok csinálni egyet még, ami szögben tartja a reszelőt, és épp csak annyira lógatja le, hogy a fej széleit ne sértsem meg vele (ennek a kivédésére most le szoktam ragasztani azt)
  az ablakon beszűrődő reggeli napfényben.. talán valamennyire látszik, hogy a fogólap élét is direkt elreszeltem kicsit. sokat számít kényelemben.
  
  ilyesmi egy jó reszelő. azért vannak hullámosan a fogak, hogy ne rovátkolja annyira össze a fát,mégis gyorsan haladjon benne. erre csak most lettem figyelmes..
  valami ilyesmi lesz,előre berajzoltam a határokat. nagyon nem szeretem, ahogy a Fendereken (többnyire) elmismásolják az ilyen részleteket, amennyire tudok, én inkább vigyázok az élekre,meg a karakteres vonalakra.
  ezt még gyakorolom kell, de valami ilyesmi lesz. majd ha a test is meglesz, véglegesítem.
  kedvenc részem, amikor a szalagcsiszoló-vászonnal gömbölyítem a gömbölyíteni valót. először dolgozom juhar nyakkal, hát ég és föld a kőrishez képest. ez a komplett nyakprofil reszelővel és vászonnal ...most biztos kéne emlékeznem, hogy mennyi időbe telt, de asszem egy fél délelőtt sem volt.
  ez a formás kőris lesz az EGYDARABOS test alapanyaga. ide is felhasználom a vezetősíneket + a marót.
  mégpedig arra, hogy lesíkoljam (csak úgy nagyjából) az egyik felét. ez azért jó, mert nem fog billegni a gyalugépben.
  ez az ocsmány deszka lett a végeredmény. folytatjuk :-D
  
  
  
  marás, fűrészelés és újabb marás után így nézünk ki.
  szalagcsiszoló gondosan merőlegesre állítva
  a szarvak belső íveivel jól el lehet lenni.
  
  
  sima fekete festék felszórva.
  csiszolás közben. az első réteg festékjó indikátor is, kihoz minden csiszolási elégtelenséget. nálam itt szükség is volt egy második réteg feketére, de azt már elég volt vékonyan felhordani (sőt,az elsőt is elég lett volna)
  lakkozás után
  ragad a pötty. Soller-éktől vettem célanyagot, miután semmi igazán alkalmasat nem sikerült találnom itthon.
  a nyak helyének kitalálása
  
  éles sarkak helyett itt jobban szeretjük a barátságosabb kerekítést.
  ezzel jelölöm meg a csavarok pontos helyét.
  marás a nyakhoz pontosan.
  kézimunka
  a nyereg helyét a kis fúró-marón fogom kialakítani, ehhez kell ez a befogóeszköz.
  
  100-as vászon ráragasztva a gumihengerre
  ...hogy ezt műveljem a takarólemezzel
  lakking után a szokásos mattító eljárás, teszkós jóféle finom acélgyapottal (199Ft egy hármas csomag, és végre ez szappanmentes)
  a Wilkinsonoknak 18-as furat kell.
  az E húrnál kicsit süllyesztenem kellett, hogy egyenesen állhasson. ez koncepció volt, bár nem biztos, hogy jó :)
  
  
  ellenőrzöm, mennyire sikerültegyenesen berakni a nyakat. eléggé. akkor fel is lehet venni a középvonalat, hogy mindent ahhoz igazítsak. ez a jó az egydarabos testben, itt még lehetne korrigálni akkor is, ha a nyak elcsúszott volna.
  sablon készül a pickuphoz
  
  8-as maró, 8-as szár
  ez viszont 12.7-es csapágy, de valamivel kisebb átmérőjű éllel. ezzel kezdem a munkát.
  
  
  
  az oktávoló csavarokat hosszabbra cserélem, mert nem szeretem ha ilyen éles szögben törik a húr.
  a húrláb földelését ide kötöm be, a hátsó pánttartó irányából fúrva.
  két csavarral kiegészítem a rögzítést, enélkül kicsit a levegőben lógnak ezek az eccerü húrlábak. érdekesmód a komolyabbaknál itt eleve van csavar..
  próbaképpen összerakva.
  itt próbálom a kevert színt. ez után már kicsit bánom, hogy a fekete festékkel vacakoltam, amikor ez magában is jól néz ki..
  ilyen a lakk. ez még nem durva, összesen 15 csepp kábé másfél deci lakkba. érdemes nem túlszínezni, hanem finomabb árnyalattal több réteget felvinni. sötét színhez pedig sötét tinta kell, világosból sok nem oldja meg.
  
  ilyesmi pár réteg sárgával. na itt egy fontos tanulság: a sárgával kellett volna kezdeni, nem a színtelen alapozással.
  kartonból kivágtam, föléemeltem, ahogy a tutorialban láttam.
  nem rossz, de aki keskenyebb szélt akar, az tegye közelebb. (sajnos egyéb hibák elfedése céljából én nem csinálhattam keskenyebbre- majd legközelebb)
  a szóródás eltüntethető jól skótszivaccsal.
  azt mondhatta volna a tutorial, hogy ha nem vigyázok, a hátán is szép kis ködös lesz.. ezért legközelebb nem raktam alá semmit, hanem lehelyeztem szépen az újságpapírra.
  a fotó jobban kihozza a sárgaság egyenetlenségét, mint ahogy valóságban látszik, de azért valljuk be, ez a festés nem tökéletes :-S
  itt nagyjából készen van. ameddig úgy nem gondolom, hogy megéri a munkát, hogy lecsiszoljam az egészet, és újralakkozzam.. ettől eltekintve az eddigi legjobban sikerült nyakam. hangminta is van: http://basszusmuhely.hu/hangminta/prec1.wma
 Projektek >> Projekt Precizsün
ZolkowPreamps kezdőlap|eszközök|anyagok|projektek|hangszerek|letöltés|linkek|fórum|