ZolkowPreamps kezdőlap|eszközök|anyagok|projektek|hangszerek|letöltés|linkek|fórum|
projektek >> üvegszál..
Hideglelés és fűrészporszag

A küzdés lényege: csináljunk üvegszálmerevítést a gitárnyakba utólag!

A dolog nem ennyire "öncélú", arról van szó, hogy a nyak elvetemedett, és ezzel próbálom megmenteni az amúgy igenjó nyakat.

Üvegszálas NYÁK-lemezből kifűrészelt csíkok. A rézfóliát még előzőleg lenyúztam róla (hőlégfúvóval felforrósítva viszonylag kultúráltan lejön, jó lesz árnyékolásnak egy következő hangszerbe :)
A kínzóeszköz. Jó kis körfűrészasztal, sokkal többmindenre jó, mint az elején gondoltam. Van kellemes párhuzamvezetője, így precíz vágásokat ejthetek vele.
Az áldozat - láthatóan már bundok nélkül, a végén úgyis újra kell bundozni, hiszen az egész procedúra lényege az lenne, hogy egy nyílegyenes fogólapot kapjak. Ezért a "protézis" beültetése után meg is csiszolom szépen.
Egy vonal, ami a tengelyt jelöli. Ehhez igazodok, mikor felmérem a helyzetét a segéd-polcdarabra.
Csavarokkal fogatom fel, hiszen adottak a csavarok helyei a nyakban. A szögek segítenek kijelölni a lyukak helyét a deszkán is. (Felülről bemérem a megfelelő helyzetet, majd egy erős ütés kézzel, és megvannak a furatok helyei)
Felcsavarozva. A csavarfejek besüllyesztve - nem akadályozhatják a mozgást a fűrészpadon.
Egy kis barátságos (könnyen eltávolítható és roncsolásmentes) rögzítés a túlvégen is, ragasztópisztollyal. A ragasztópisztolyt néha jól lehet ilyesmire használni.
Azért izgultam, miközben toltam végig a körfűrészen...
Ilyen lett. A polcdarab kellett az egyenes megvezetéshez. Macerás így bemérni a távolságokat és irányokat, de elfogadható lett, a vájatok ott futnak ahol kell.
Merevítőlemezkék megcsiszolva a végükön, hogy kövessék a körfűrészlap ívét. A lemezek 1,5 mm vastagok, a körfűrészlap 3 mm, így pont passzol... mostmár azt is tudom, hogy le kellett volna törölgetni a filctoll nyomát a merevítőlemezekről, mivel picit áttetszőek, és főleg lakkozás után átlátszik a kék csík :(
...kis ragasztó, és alig bírtam betuszkolni őket a helyükre. Tehát pont jó. Most pedig várom, hogy lesz-e valami hasznuk, vagy teljesen fölöslegesen öltem bele az izgalmat.

A lemezeket is be kell ragasztózni, és a résekbe is kell juttatni, hogy megfelelő legyen a ragasztás. A nyakat leszorítottam az asztalra, úgy, hogy kicsit túl tudjam hajlítani az egyenesen - hiszen az volt az eredeti probléma, hogy "hasa" lett a nyaknak, és ezzel az üvegszálas megoldással próbáltam ennek a hajlításnak ellent tartani.

Mielőtt ebbe belekezdtem volna, több alkalommal megkíséreltem vízbe áztatva (a nyak hátuljára tettem vizes törölközőt, miután eltávolítottam a lakkot), és meghajlítva hőkezelésnek alávetni, de nem segített, állandóan visszahajlott, nem akart sehogyan sem egyenes maradni.
Ilyen lett miután lereszeltem a fölösleget. Bocs, itt nem dokumentáltam rendesen, de szalagcsiszolóval lecsiszoltam a nagyját, majd fémreszelővel a maradékot, végül csiszolás, lakkozás.
Lassan-lassan ki merem jelenteni,hogy a NYÁKlemezes megoldás beváltnak tekinthető, ugyanis már eltelt néhány hónap, és nagyon jól szuperál! Teljes nyugodtsággal majd pár év múlva nyilatkozom...
A művelet magába foglalt egy nyakvékonyítást is, mert kiszerettem a vastag nyakból, szerettem volna valami nem túl vékonyat, de igazán kényelmeset. Ez bejött, ez már biztos.
A probléma az volt, hogya kőris -ami hajlamosabb a vetemedésre a juharnál, főleg ha nem elég száraz :-/ - hátrafelé, tehát a húroktól elfele kezdett görbülni, és elég csúnyán, sajnos ezt pont nem lehet korrigálni ezzel a nyakpálcával. Van, ami elvileg mindkét irányba tud feszíteni, de ilyennel még nem találkoztam, csak egy internetes áruház honlapján, majd megpróbálok utánanézni...íbr> Az üvegszálas műanyagok közül ez biztos nem a legtutibb, de könnyen kezelhető, beszerezhető és a fánál erősebb, másként nem is lenne értelme. Azóta a nyak érzékenyebb a húrvastagság, meg a hangolás változására, de a klímára kevésbé, és nagyon jól reagál a nyakpálca állítására is, hiszen vékonyabb lett.

Az eset nagy tanulsága, hogy minden fánál, de a kőrisfánál különösen ügyelni kell a száraz alapanyagra, másrészt még akkor sem biztos, hogy veszve van minden, ha már kezdtünk volna lemondani a hangszerünkről. A kompozit merevítések nem arra valók, hogy kompenzálják a fa vetemedését, hanem hogy erősítsék a nyakat, és az kevésbé legyen érzékeny a klímára. Ugyanezt szolgálják a több darabból ragasztott nyakak, ott az egymás melletti darabok ellenkező irányba próbálnának hajolni, így senki nem megy sehova :)
projektek >> üvegszál..
ZolkowPreamps kezdőlap|eszközök|anyagok|projektek|hangszerek|letöltés|linkek|fórum|