ZolkowPreamps kezdőlap|eszközök|anyagok|projektek|hangszerek|letöltés|linkek|fórum|
projektek >> testépítés


JazzBass testet faragok
A nyak már régóta elkészült, itt volt az ideje hogy hogy a testet is megcsináljam hozzá...


Megvan a kőrisfa alapanyag, hurrá, lehet dolgozni. Kicsit igényesebb lenne, ha a test közepén illeszkedne a két darab, de majd jól megragasztjuk és semmi nem fog látszani. Ezúttal 44 mm-esre gyalultattam az anyagot, több ok miatt is, ezekről majd később. Nyilván a fa már valahol sok évig száradt, teljesen hibátlan, stb, stb...
Miután meggyőződtünk róla, hogy a kontúr tényleg nem lóg bele semmiféle csomóba, vagy olyanba amibe nem kéne, gondosan összeragasztjuk a két felet. Ehhez Uverapid kétkomponensű műgyantát alkalmazunk, és amilyen vékonyan csak lehet, de tökéletes fedéssel felkenjük mindkét ragasztandó felületre. Lehet alkalmazni kis szögeket, hogy ne csússzon el egymáson a két darab, de nem szükséges. Jól összepasszírozzuk őket és úgyhagyjuk min. fél napig.

Fogjuk a jól bevált sablonunkat, amit előzőleg farostlemezből kivágtunk, és odacsavarozzuk ahol a helye van. Figyelünk arra, hogy a ragasztás vonala párhuzamos legyen a test középvonalával. Előrelátóan olyan helyre hajtjuk az elmozdulás elleni kis csavarokat, ahol a helyük később nem fog látszani (pl. hangszedők helye, meg nyak alatti bemarás)
Talán látszik ezen a képen, hogy miért kell a sablonnak 3 mm-rel kisebbnek lennie, mint a végleges méretnek: 6mm-es marófejet használok, 12 mm-es vezetőgyűrűben, a kettő különbségének a fele pont 3. Ennyivel távolabb fog haladni a marófej a sablon szélétől. Sablont nem muszáj használni, de nekem bejön, mert a testhez könnyű elkészíteni, és itt nagy, határozott vonalak kellenek, míg egy hangszedőüreg kimarásához nem csinálok sablont, mert ott ráérek elpepecselni, és sokkal macerásabb lenne a sablont is pontosra megcsinálni. Azért a felsőmaró kézből vezetéséhez nem árt egy kis gyakorlat.
Végighaladtunk a kontúron, kb 7-8 mm mély bemarást csinálva. A nyak alatti részen direkt pár mm-t ráhagytam, mert azt úgyis a nyak alapján fogom véglegesre alakítani. (ez a nyak kicsivel szélesebb a szokásosnál)
Akár le is vehetjük a sablont.
Körbe kell vágni az egészet, én dekopírfűrészt használtam hozzá. Ebből nem árt egy izmosabb darab, mert ha a marásban haladunk, akkor is az még majdnem 40 mm keményfa, a kisebbek az ilyet nem szeretik. Érdemes odafigyelni rá, hogy a kanyarokban a fűrészlap szeret kihajolni, nehogy meglepetés érjen minket, mikor meglátjuk hogy a túloldalt többet kanyarított a kelleténél...

Ez egy kicsit speckósabb marófej, annyi a lényege hogy van az alján egy vezetőcsapágy, és jó hosszú éle van(58 mm), hogy egyben átérje az anyagot. Ezt úgy használom, hogy az előbbi bemarás fogja vezetni a csapágyat (a test hátulja felől megy a marás), ugyanis az már fix méret, és mindent lemar ami ennél jobban kilóg. Ha igazi fából csináljuk a testet (márpedig ez a helyzet), könnyen előfordulhat hogy száliránnyal szembe is kell majd marni, ilyenkor jó nagy fordulat, pici fogások és türelem...

Ja, marót azért érdemes alkalmazni, mert így számíthatunk rá hogy a test oldala merőleges lesz a lapjára. Persze enélkül is meg lehet csinálni, csak sokkal több munka.
Ha a felsőmaró használata közben egyszer sem remegett meg a kezünk, akkor most kicsit örülünk az eredménynek!

A test elő- és hátlapja lecsiszolódott. (először 40-es, majd 80-as durva vászonnal, kézi szalagcsiszoló igénybevételével. Egyelőre nem kell finomabbra, és a 40-es vászon egykettőre kisimította az illesztésből adódó kis lépcsőt, amit az ügyesebbek már ragasztáskor elkerülnek ...) Most látszik, hogy mennyire sikerült jól a ragasztásunk, ha egyik oldalon sem látszik a ragasztó, tehát csak a két fát látjuk egymáshoz simulni, akkor jó lett.
Halványan bejelöljük a test középvonalát, hogy legyen mihez igazodni.
A nyakat alápolcoljuk, és egy cérna segítségével beállítjuk úgy, hogy egyvonalba essen a test középvonalával.
Körberajzoltuk a nyakat. Meg odabiggyesztettünk egy U alakú bemélyedést a nyakpálca tekergetéséhez. A G húr felőli oldalon látható a ráhagyás, ami két okból hasznos: egyrészt így pontosan a nyakhoz illő kontúrt adhatunk a testnek minden macera és pontos mérés nélkül, másrészt lesz egy kis fal ami támasztja a felsőmarót amíg küzdünk. A marónak amúgyis elég kicsi talpa van, ha nem lenne ez ott, akkor könnyen lebillenhet, mivel egyszerűen lehaladunk vele a fáról.

Nagyjából kész a hely a nyaknak.
A mélység még nem biztos hogy megfelelő, ez ízlés dolga. Mivel ezen a hangszeren nem lesz koptatólap, kicsivel mélyebbre fogom ültetni a nyakat, úgy hogy slap-nél is kényelmes legyen, ne legyen túl nagy távolság a húrok és a test között. Ez az egyik ok, amiért vastagabb anyagból készítem a testet, ugyanis azt akarom hogy a mélyebbre ültetett nyak alatt még mindig elég anyag maradjon- ami inkább esztétikai jelentőségű, mert úgy néz ki jól, ha nem csak maszív, de annak is látszik. A 44 mm egyébként "gyári" adat, csak én csináltam eddig 40 mm-esre a testeket.

Nagy körülményesen megállapítottam, hová szeretném a csavarokat tenni. Ezek tartják a majd nyakat. Egyáltalán nincs szükség hat darabra belőlük, de most ilyen kedvem volt. A Marcus Miller-féle Jazzbass nyakát pl. csak három tartja. Az ilyen fúrásokhoz kötelező az állványos fúrógép.
Fafúróval szépen kisüllyesztjük a csavarfejek helyét.
Előfúrás után a nyakba jól betekerjük az összes csavart tövig. Még látszik a "ráhagyás" csúnya széle, de ezen is mindjárt segítünk.
Kis maszkolószalag a nyak oldalára, nehogy baja essen a lakkozásnak.
Itt látható a marófej működése: a csapágy a leragasztott felületen fog futni, ezáltal pontosan követve a nyak kontúrját megszabadulunk a feleslegtől.
Ez itt az eredmény.
A test az élek lekerekítése, és a hangszedőhelyek kimarása után.
Az elektronika jó nagy üreget kap. El kell férnie két elemnek, a potiknak maguknak, meg egy csomó kábelnek, és kényelmetlen szerelni ha kevés a hely. A hangerő és hangszín potik be lesznek süllyesztve,csak ezért a négy nagy lyuk nekik.
Bekenjük a speciális, utánozhatatlan színezett lakkunkkal. Utólag tudom hogy okosabb lett volna nem a két oldalát egymás után, hanem egyszerre befesteni. Ezt úgy oldom meg, hogy egy keskeny fémlemezt csavarozok a nyak helyére, és annál fogva rögzítem, pl. satuban. És nem figyeltem rá, hogy ha két rétegben viszem fel a színezett lakkot, akkor más tónusú lesz, mint amit egy rétegre beállítottam - ilyenkor két réteggel teszteljük, hogy valóban olyan-e a szín, mint szeretnénk.

Fújjunk a szélére fekete festéket! (utána lakkozzuk is le egyben az egészet)
Ez az egyik kedvencem, külön büszke vagyok rá. 1mm-es rézlemezből kalapáltam.
Persze ilyet készen is lehet kapni...
Egy szokatlan megoldással az árnyékolást jelentő NYÁKlemezre csavarozom rá a potmétereket, ezért volt teljesen átfúrva a helyük a testen. Balról a második egy forgókapcsoló, az eddig használt kapcsolás módosításával: ez olyat is tud, hogy a két hangszedőt sorbaköti. Meg olyat is, hogy lekapcsolja az elemet, ha nem akarom kihúzni a jackdugót. A sorbakötött hangszedőállás a kedvencem, úgyhogy érdemes volt megcsinálni. Az árnyékoló dobozka alja nyáklemez, ehhez van hozzáforrasztva az oldala, ami nyáklemezről (hőlégfúvó segítségével) lenyúzott rézfólia. A fedőlap alumíniumlemez. Ja, és az aktív rész egy EMG passzív pickupokhoz való szett, mély és magaskiemeléssel ("BTS control", ez 22.000 Ft volt). Beépíttem egy kis kapcsolót, amivel ki lehet kerülni az aktív részt, így valódi passzív gitárom van, ha azt akarom.
Kicsit hátrébb csavaroztam fel a húrlábat a kelleténél, de sikerült jóvátenni úgy, hogy hosszabbra cseréltem a csúszkákat tartó csavarokat. Elég bajos lett volna ha át kell raknom máshova, mivel átmenő húrosra alakítottam a sima JB húrlábat.
Itt látszik a "nagy átalakítás" eredménye: egyszerűen kireszeltem a húroknak a helyet, hogy a testen átfűzve is helyükre kerülhessenek. Persze ettől még a hagyományos módon is fel lehet húrozni. Ennél a gitárnál úgy döntöttem, hogy inkább adok a küllemre, és a legegyszerűbb kivitelű, de szépen csillogó krómozott húrlábat teszek rá, ahelyett hogy barkácsolnék egyet. Ennél lehet jobbat is csinálni házilag, de munkaigényes. Majd legközelebb egy ilyen projekt is felkerül..
Nagyjából elkészültünk, még kell egy nyereg a nyak végére, ez marhalábszárcsontból készül, aztán fel kell húrozni...
projektek >> testépítés
ZolkowPreamps kezdőlap|eszközök|anyagok|projektek|hangszerek|letöltés|linkek|fórum|