ZolkowPreamps kezdőlap|eszközök|anyagok|projektek|hangszerek|letöltés|linkek|fórum|
 Projektek >> a Sztrató nyak új élete


Sztratoprodzsekt

  Beteg Squier nyakként kezdte.. de szép nagy feje volt már akkor is. Hőlégfúvóval jó gyorsan lejött a fogólap, igaz, az 550 fok megpörkölte kicsit, de mivel egyébként is lehetetlen lett volna újra használni, mindegy volt..
  
  
  vastagsági gyalun egyengetem az új fogólapnak valót. 5-5.5mm-re szedem le. a vastag forgácslap azért kell, hogy nagyobb és stabilabb asztala legyen az eszköznek.
  a fölösleget leszabom belőle, majd egy másik projektben látható lesz, milyen jó hasznát veszem ennek a kis csíknak..
  nem nagy trükk, de enélkül a vastagoló sajna nem szedi ki a csámpásságot.. enyhén meg volt tekeredve a deszka, ezért pár rétegben maszkolószalagot ragasztottam rá az itt látható módon, és működött, a végeredmény egy sík lap lett. célszerű ezt azzal továbbfejleszteni, hogy amikor már nem billeg (kell hozzá egy tényleg sík felület, hogy ellenőrizhessük), végigragasztunk a ragasztócsíkokon egy-egy, a fogólap teljes hosszúságában végigérő szalgot, nehogy a szélétől kezdve felgyűrődjön amit ráragasztottunk.. ugyanis ezeken a ragacsokon fog csúszni a gyalu asztalán.
  a rasztószalag a pálca állítócsavarját védi a ragasztótól. a képen nemigen látható, de a pálca fölött amúgy elég nagy üres rész van (úgy 1-1.5mm), ide bőven juttattam műgyantából, hogy a pálca ne tudjon mocorogni meg zörögni, és legyen minek nekifeszülnie. természetesen a nyakpálca be van húzva valami műanyag csőbe gyárilag, hogy ne ragadjon oda.
  ilyen kép már sok volt, minden fellelhető szorítót felhasználtam a ragasztáskor.
  ráspollyal igen durván eltávolítom a fogólap feleslegét.
  Itt megtudtam, hogy 21 bundos lesz (nem padig 22). Ja, felhasználtam a régi fogólapot mércének.
  igazából azonban itt vettem csak hasznát a régi fogólapnak (jó hogy nem dobtam ki), mert tökéletesen át lehetett jelölni róla a bundok helyét, a két szélén elég volt kissé befűrészelni az új fogólapba.
  a szemöldök helyét sem lefelejteni!
  ..és persze a jelölőpontok is ugyanott lesznek, leszámítva hogy a 12. bundhoz egy egyedi berakást képzeltem el.
  a 10"-os csiszolófával termeltem egy zsák fűrészport, ja és kialakítottam a rádiuszt is. a fűrészport el is tettem kis dobozokba, jól jön majd..
  utoljára látható így.. ki kell találnom valamit a felirat helyére.. viszont mindenképp meg kell szabadulnom tőle, mert a fogólap végének megmunkálásakor sérülni fog a lakk, és semmi kedvem javítgatni. meg mire összerakom a hangszert, csak a juharfa és a nyakpálca lesz Squier..
  könnyebb volt mint gondoltam. így lehet kb. 15 másodperc alatt megcsinálni a fogólap végének ívét egy szalagcsiszolóval..
  
  megláttam pár ilyen pengetőt a bótban, hát elhoztam őket :) ezekből lesz a berakás és a pontok.
  számítógépes segítség (már ami a nyomtatást illeti)
  öntapadós matrica, ez a lényeg. igaz, még van mit fejleszteni a módszeren, de majdnem olyan jól működött mint szerettem volna :)
  
  ezekkel a fejekkel martam ki a mélyedést.
  
  a kishalak ugranak a pengetők megfelelően dekoratívnak ítélt részére.
  itt is van az egyik körbemarva. ennél az egyszerű formánál nem okozott gondot kézben tartva megcsinálni (a maróeszköz állványon volt).
  
  
  A pöttyöket 6mm-es bőrlyukasztóval készítettem. az egész gitárnyakhoz 3 pengetőt használtam el a halakkal együtt, ami 150Ft-os költséget jelent..
  itt ragadnak a trutymóban.. a trutymó tartalmaz műgyantát és fűrészport, ez utóbbit csak ötletszerűen kevertem hozzá, mindenesetre el nem rontotta. a pontok szélét kicsit körbe kellett csiszolnom, hogy beférjenek a 6-os lyukakba, de ez pár mozdulat volt mindössze (6.5-ös fafúróm meg ugye nem volt)
  nagyoló csiszolás után. azért talán a fűrészpor is segített, hogy a forma melletti űrt viszonylag láthatatlanul tölti ki a műgyanta.
  pillanatragasztó+fűrészpor ismét, betömíteni a megmaradt apró lyukakat.
  
  ezzel a mini polírkoronggal políroztam fel a berakásokat, miután az egész fogólapot fokozatosan átcsiszoltam 800-as finomságú papírig. arra kell vigyázni, hogy nagyon óvatosan, alacsony fordulaton és alig hozzáérintve szabad csak ezt mívelni, különben megolvadhat a műanyag berakás..
  
  Halak, horoszkópikus jelentéssel bírók.
  nem, nem, az ott ragasztó. egy baleset következtében döntöttem úgy, hogy az oldalsó jelölők is műanyagberakások lesznek, annak okán, hogy az elsőnek a kifúrásánál rögtön megcsúszott a fúró, és nagyobb lett a lik. hát felfúrtam mindet 3.2-essel, és mentek is bele a 3mm-es pöttyök. itt most a másfél mm vastag pengetőből szecskáztam, az kellő tartalékkal bír akcidentális elcsiszolódás ellen. az előző berakárok 0.96-os vastagságúból készültek, de ott sem volt semmi gond..
  ez csak különcködés, persze hogy a sima facsavar is megfogja a nyakat.. csakhogy így használhatok imbuszos fejűt, ami ugye mennyivel tutibb, főleg savállóban.. meg azért itt attól sem kell félni, hogy sok fel- és lecsavarozás miatt kikopnak a menetek.

az anya fejrésznek ki kell süllyeszteni a fát, hogy az üljön föl, és ne a csavarok.
  bútorhoz használják őket, a legtöbb csavarboltban kaphatók, és aluból készül ez a fajta. emiatt vigyázni kell az imbuszos behajtónyílásra, könnyen eldeformálható, de maga a menet jól tart.
  
  ilyen az újabb csomagolása a régi parkettlakknak. jó drága lett azóta, de továbbra is szeretem ezt használni.
  Célszerű egy ilyesmi rögzítő alkalmatosságot készíteni festésekhez, a testhez is.

Köszönjük megtisztelő figyelmüket, következő műsorunkban a bundozás rejtelmeibe vezetjük be Önöket! ;)
  az előző rész tartalmából:
-a fogólapot átcsiszoltam mégegyszer, hogy eltüntessem a lakknyomokat (ezzel tönkre is tettem a pöttyök polírozását, pontosabban kiderült, hogy az nem a megfelelő munkafázisban történt meg..), majd még utoljára ellenőriztem egy fémvonalzóval, hogy tényleg egyenes-e.
-a fűrészlappal, majd szikével és kefével kitisztítottam a vágatokból az oda csöppent ragasztót, lakkot, és fűrészport.

ezután jöhetett ami a képen látszik, vagyis hogy egy háromszögletű tűreszelővel egyértelművé tettem, hol kell a bundok nyelvének becsusszannia. de tényleg csak pár simítás erejéig.
  Ezúttal Fender vintage gitárbundok -előre daraboltak-, már bent sorakoznak a helyükön.
mivel elég stresszes meló volt (nekem), nem volt túl sok kedvem fotózni, bepótolom szóban:
Most úgy döntöttem, hogy be lesz ragasztva mind. tehát pillanatragasztót juttattam a vágatba, különösen a két szélére figyelve, hogy eleget kapjon. Aztán a bund egyik vége leüt, teljesen fáig, majd másik vége leüt, és utoljára a közepe, figyelve hogy a hullám kisimuljon.
Amivel sok bosszúságot megtakaríthattam volna magamnak, az az lett volna ha már az elején rendesen lerögzítem a nyakat. A nyak rugalmassága gondot tud okozni ha kalapáccsal dolgozom, ugyanis visszarúg, a bund meg ellenszegül, ami nem jó. Tehát a megoldás: nyakat mindkét végén lefogatni, és ahol amúgy a levegőben lenne, ott alá kell komolyan támasztani, pl. néhány réteg vastag filccel (teljesen jó, ha úgy felpolcoljuk, hogy a nyak hajlik is kicsit a lefogatáskor).
  FÚÚÚÚJJJ! EZ GUSZTUSTALAAAN!!!!

/nyugi, egy éles vésővel simán lekapargatható a kifröccsent pillanatragasztó, pedig először én is azt hittem, majd mekkora meló lesz../
  Egy csípőfogóval lecsipegettem a kilógó végeket, figyelve hogy ne gyakoroljak lehetőleg semmilyen erőhatást magukra a bundokra, magyarul ne feszítsem fel a végüket.
  először lereszelem a maradékot, majdnem fáig. ez jó teszt, ugyanis ha valamelyik érintő nincs bent rendesen, annak a vége láthatóan mozog ilyenkor, azt be kell ragasztani akkor is, ha egyébként nem akartuk volna (lereszelés után oldalról pillanatragasztót juttatok a vágatba, majd kalapácsra nehezkedve 10-20 másodpercig leszorítom a bundot a helyére).
  Ez egy remek kis eszköz, egy teljesen normál fémreszelőből készült, mindössze megszabadítottam a nyelétől és helyette egy fogantyút ragasztottam rá.
  először függőlegeshez közelítő síkban reszelek, fáig.
  majd kb. 45 fokban döntve ugyanez. értelemszerűen mindkét oldalon.. itt direkt el is reszelek egy kicsit a fából, hogy kellemesebb legyen a tenyérnek. egészen eddig kínosan ügyeltem rá, hogy éles legyen a fogólap pereme, a bundozás miatt.
  Ez már szintezés után van, 300-as papírral és minél hosszabb fával egybecsiszoltam a bundok tetejét, szerencsére sokat nem kellett. szintén 300-assal kézzel átcsiszoltam még a fogólap peremét is, meg a lakkra ráfröcsögött pillanatragasztó nyomait... ezért jó ez a lakk, simán lecsiszolok róla egy pillanatragasztó-cseppet, és nem kell vele semmi mást csinálnom, ugyanis a felület pont olyan selyemfényű marad 360-as papír után, mint ahogy szeretem..
  ezek a gitártestek mindig így kezdik... :)
  majd valahogy így folytatják..
  itt nem sorolom fel, milyen hibákat ejtettem, mire ide jutottam, de most mindenesetre egy éjszakára magukra hagyom őket.

eddigre nagyjából eldőlt, hogy mégsem akarok én semmiféle színezést, meg átlátszó fehéret, maradjon inkább ilyen szép natúr.
  der Sablon.
  milyen szerencse, hogy a Stratocaster 32 centi széles, biztos azért hogy egyben átférjen a 33 centi széles vastagolómon.
  előbb 2mm-re a sablon szélétől leszedek minden fölösleges anyagot
  12mm-es vezetőgyűrű, 8mm-es maró
  a ceruzával húzott vonal a sablon széle. ezt az anyagot meglepően jól vitte minden szerszám, nem hasadt szemben marásnál sem, szóval csupa jót tudok mondani róla. és nem is túl nehéz.
  hát ez AMATŐR!
jobban kellett volna figyelni a szorítók egyenletes elhelyezésére, úgy tűnik ferdén nyomtak. meg jobban kellett volna megmunkálni az illesztést. :( némi vigasz, hogy szemből legalább tűrhető az illesztés, még ha hátulról nem is.
  talán már mondtam, hogy nem lesznek kerekítve az élek, csak minimális mértékben a sarkokat szedem le. mára ennyi :)
  ebben az állásban az oldalakat csiszoltam végig szalagcsiszolóval, legalábbis ahová odafértem.
  pocaknak hely.
  nekiálltam reszelővel, de ismét rá kellett jönnöm, hogy géppel gyorsabb...
  
  
  apró trükk, hogy a testből levágott anyagból felhasználok egy darabot, támasztani a marót. így nem billen le.
  
  
  
  
  ez a rész a nyaknál még nincs hozzáigazítva pontosan a nyakhoz - csak miután felcsavaroztam a nyakat, majd akkor a maróval..
  
  hernyócsavarok. a nyakban már adottak a csavarhelyek, a testnél viszont nem, így át kell jelölni valahogy.
  enyhe taposás, és jól kivehetőek a lenyomatok.
  
  
  
  a bal kéznek is könnyítek kicsit: ferdén letöröm azt a durva sarkot, ívesen összedolgozva a test síkjával.
  
  erős gyomrúak reszelhetik, fűrészelhetik, mások használjanak inkább mást csont helyett :) az egyik leggyomorforgatóbb szagú anyag...
  "tudományos" nyeregkészítés (ZolkoW lusta volt, de kíváncsi. működött)
  
  
  kb. méretre alakítva
  közben a lakkozáson is elvégeztem a végső simításokat, az acélgyapot nevű csodaszerrel. ezért szeretem ezt a lakkot, és a selyemfényt..
  durván így fog kinézni. persze még sok kézi csiszolás hátravan.
  
  a húrok helye csak jelölésképpen bereszelve
  
  ez már közelít a végleges mélységhez, háromszögletű reszelőt használtam hozzá. a fölösleget ezután reszelem csak le, és finomítom a nyereg alakját.
  
  némi csiszolási segédlet, persze így is meg lehet unni, mire a hajlatokat finomra csiszolom.
  
  fekete műgyantával feltöltöm a pórusokat. egy telefonkártyával igyekeztem elsimítani az anyagot, utólag rájöttem, hogy a rongyos módszer jobb, sokkal kevesebbet kell utána csiszolni..
  
  2007 őszén járunk.. a felesleges műgyanta lecsiszolása után szépen megmarad a fa természetes erezete, feketével kiemelve. csak vigyázni kell, mert könnyű túlcsiszolni, és akkor gyantázhatunk megint. itt a hangszedőhelyek kimarásához készített sablont láthatjuk.
  vezetőcsapágy nélküli 8mm-es marókést használtam, mert nem volt alkalmas méretű csapágyasban. a vastag sablon gond nélkül megvezette a tengelyt, működőképes eljárás.
  sablon az "elektronika" (khm... 1 darab forgókapcsoló) üregéhez. azért csinálok csak ilyen nagy lyukat, mert hátha eszembe jut, hogy mégis legyen hangerőpoti, vagy ilyesmi..
  
  a fedőlaphoz magasabbra kell emelnem a sablont, mivel nincs ilyen rövid marófejem.
  ilyen lett. a fura nyílás a fafúró ütötte lyuk, a jack aljzahoz vezet majd.
  ez meg egy kis NYÁK-lemez darab, megy az üreg fenekére. ehhez forrasztom később az árnyékoló rézfóliát, sőt, az üreg takarólemeze is ilyenből lesz.
  az első réteg lakk után 320-as papírral átkarcolom a felületet. körkörös mozdulatok, a cél hogy eltűnjenek az ecsetvonások, és mindenhol egyenletesen bemattuljon a felület. a lakk a jól bevált (én legalábbis szeretem) Polifarbe vizes parkettlakk (most Boróka néven fut).
  érdemes csinálni egy ilyesmi tartókart, amit a csavarlyukakba rögzít az ember. így egy menetben le lehet festeni a testet, nem kell oldalanként. a második réteg szárad, még lesz egy.
  a sokat emlegetett acélgyapot (utolsó réteg lakk után megint csiszolás, majd végül ezzel dörzsölgetés)
  forgókapcsoló, és a helye az üregben.
  ilyen M3-as imbuszok (pontosabban króm színűek lesznek helyettük) tartják majd a hangszedőket. és 15mm-es fém távtartókban fognak kapaszkodni (elektronikai boltokban fellelhető). a távtartók laptávolsága 5mm, 5.5-ös lyukakba passzentosan bele lehet tolni őket, de azért érdemes beragasztani.
  árnyékoló fólia, NYÁKlemezről hántva. hozzáforrasztjuk a földelővezetéket, amit a jack aljzathoz közel egyesítünk a jelföldekkel. A jelföld mindig külön menjen az árnyékoló földeléstől! minden külön (na jó, majdnem minden) külön vezetéken, közvetlenül csatlakozik a jack földpontjára, illetve itt a szerelőakna alaplemezére. ezt hívják csillagpontos földelésnek, az elénye, hogy a zajáramok legalább a gitáron belül nem a jelvezetéken folynak, és nem keletkezik földhurok sem (ami abból adódna, ha a földelés több úton is rá lenne kötve valamire).

a fekete szivacsdarabok bicikli kormánymarkolatából vannak vágva :) ettől interdiszciplináris a gitárfaragás. ez jó tömött anyag, nem veszti el hamar a rugalmasságát.
  
  minden föld az alaplemezhez vezet. látszik ott egy kis ellenállás is (220ohm), ezt a hangerőpoti helyett tettem be, tehát egy teljesen feltekert volumét helyettesít - ugyanis így jobban tetszett a hangja, mint anélkül.
  
  
  
  
  
  
 Projektek >> a Sztrató nyak új élete
ZolkowPreamps kezdőlap|eszközök|anyagok|projektek|hangszerek|letöltés|linkek|fórum|