ZolkowPreamps kezdőlap|eszközök|anyagok|projektek|hangszerek|letöltés|linkek|fórum|
projektek >> nyaképítés


Nyakat tenyésztünk, ami fret lesz

Kedvenc felsőmarómmal kimarom a pálcának való üreget. A deszka (itt kőris...) 20-22 mm vastag, és olyan széles, hogy kényelmesen kiférjen rá a nyak körvonala. A deszka egyenes élét használom fel vezetőnek.
Előzőleg felrajzoltam a főbb vonalakat: a középvonalat, a nyereg helyét, és az utolsó bundét. A bemarás nem megy végig, a tönknél hagyok néhány centit a fából: ez tartja majd az anyát, amivel feszíthetjük a pálcát.
Talán ismerős: az egy üvegszálas síbot volt.
Markolat -> kuka, pálca -> nyakmerevítő!
80 centijével szűkösen, de épp elég hosszú, ha kettéfűrészelem.

A Fender is használ hasonló grafit pálcákat, tudtommal elég elterjedt dolog. Persze nyugodtan ki is lehet hagyni, de kicsit erősíti a nyakat, és kevésbé lesz érzékeny a klímaváltozásokra.
Ugyanazzal a 6mm-es maróval csinálok nekik helyet, amivel a fémpálcának is. A síbot 9,5 mm-es kör keresztmetszetű izé, csináltam belőle 6 mm széles lapos valamit. Ehhez vésővel lehámoztam pár üvegszálkát a két szemközti oldaláról. Pormaszk kötelező, senki nem szeret üvegszálat inhalálni. Utána műhelytakarítás is pormaszkban!
Nagyolás körfűrésszel. Az ilyenkor levágott kis egyenes lécdarabok még rengeteg helyen jól tudnak jönni, minek forgácsolnánk el az egészet?
Beleraktam volna én őket kör keresztmetszettel is, de a nyak elkeskenyedő részén takarékoskodnunk kell a hellyel, nincs belőle sok.
Műgyanta megragasztja.
5,5-ös és 12-es FAfúró.
Egy kis fejszámolás után belefúrunk, a vájat folytatásaként, hogy a pálca egyenesen futhasson át a lyukon. A 12-es furat olyan egy centi mély, és az anyának, meg a csőkulcsnak kell. Ha nem mondtam volna, a hosszú bemarás, ami a pálca helye, 12 mm mély.
Egy M5-ös menetes szárat látunk a képen, és egy kis ék formájú fadarabot. Az ékecske leghosszabb oldala finoman ívelt, és olyan hosszú, hogy a hetedik bund környékéig ér be. Ez a nyakpálca alá kerül beragasztásra.
Ez adja meg az ívet neki.

Így talán jobban látszik, mire gondoltam. Direkt nem rajzoltam be rajta mindent, csak a nyakpálca futását akartam szemléltetni. Valószínűleg egy csomó megoldása létezik ugyanennek a feladatnak..

Bunkó! A menetes szár végére. Rá lehet hegeszteni, de én csak rácsavartam a menetre, és ráb*sztam egyet nagykalapáccsal. Az üreg végében látható a kis faék szélesebb (magasabb) fele, már ott van a helyén. Olyan magas, hogy a pálca ezen vége rajta fekve éppen egy szintben legyen a felső szinttel.
Így valahogy, bár a szint pont nem látszik. De az igen, hogy kialakítottam egy üreget a "horgonynak".
Ez nem pont ez a példány, de így készült.
A dudor a kalapácsütés nyomán keletkezett. Többé nem jön le.
Van az a nagyméretű szívószál, olyanban van benne a pálcánk. Előtte be szoktam zsírozni, hogy mégkönnyebben csúszkáljon a helyén. Fontos, hogy mozogni tudjon, és nehogy odaragadjon vagy beszoruljon. Előtte használtam sima acélrudat is, amire én vágtam menetet, de a mángorolt menet erősebb, ezért inkább ezt használom.
A nyak hátulja/alja látható, és az, hogy marógéppel eltávolítottam 2 mm-t, hogy vékonyabb legyen. Az eredeti vastagságra egyedül a fejnél van szükség, ott meghagytam.

Jobbra látható az a vékony léc, na ilyenekre jó amit a nyak széléből levágtam. Ezzel fogom a helyére nyomatni az enyhén meghajlított nyakpálcát.
Beragasztózva, a helyén. A felső girbe-gurba vonal csalóka, az ugyanis eredetileg sem volt egyenes -csak úgy kézzel fűrészeltem. Az alsó fele a lényeg, annak egyenesnek kell lennie, mármint beragasztás előtt. Most a fémrúd jobb oldalt az üreg alján fut a hetedik bund környékéig, ott pedig felfut a kis lejtőre, ívesen felfelé hajlik.
Pillanatszorítókkal várja meg a reggelt.
Levésve, lecsiszolva a fölösleg.
Körbefűrészelgetem, hogy ne kelljen annyit gyalulni. Az ébenfának még a porából is el szoktam rakni, mert pillanatragasztóval keverve jól lehet vele fogólapot javítgatni, pl. ha véletlenül beleszaladt a fűrész... (előfordult már)
A kis piros kézigyalummal kiegyengetem a széleit, mint ahogyan a színével és fonákjával is tettem előtte.. Fontos, hogy ezek nagyon egyenesek legyenek, és ehhez a gyalu a legfontosabb eszköz.
Megintcsak először lenagyolom dekopírfűrésszel, hogy maróval pontosan kialakítsam a kontúrokat.
Itt trükközök, az asztal lapját használom vezetőnek az egyenes szakaszon.
Annyira, hogy ez még ugyanaz, csak már lemartam.
Fej kontúrja kész.
Műgyanta mindenhova, de amilyen vékonyan csak lehet.
Megint egy nap száradás.
2,5 mm-es vídia marófej.
A saját gyártmányú vezetőszerkezet a maróhoz. Itt is remekül hasznát veszem.
Kimarom vele a nyereg helyét. Két fogás szükséges, mivel 3mm szélesre szeretném. Így biztos sík lesz az alja (ha fűrésszel vacakolnék a maró helyett, sosem lenne az), és nem kell vele vesződnöm a csontdarab kifaragásánál.
Még elég ormótlan, de kezd nyakhoz hasonlítani.
Apu lazán rátekert anyája vagyok.
Persze megint kimaradt náhány fázis, mert közben reszelővel, vésővel és csiszolópapírral kialakítottam a nyak végleges profilját, és a fogólapnak is megadtam ami neki jár (10"-os rádiuszt).
Madártávlat 1.
Figyeltem a vállak kialakításánál (ahol a fej,meg a nyaktőke találkozik a nyakkal), hogy ne tompítsam el az éleket, így sokkal igényesebben néz ki.
Madártávlat 2.
Tiszta jó! Nem kell bundozni.



projektek >> nyaképítés
ZolkowPreamps kezdőlap|eszközök|anyagok|projektek|hangszerek|letöltés|linkek|fórum|