ZolkowPreamps kezdőlap|eszközök|anyagok|projektek|hangszerek|letöltés|linkek|fórum|
projektek >>


Úgy döntöttem, házilag tekerek egy humbuckert a Streamer-hez.
Ez csak egy megoldás a sok közül.  AlNiCo mágnes, direkt hangszedőhöz való.
Ez a méretéből, és abból látszik, hogy a nyilakkal jelzett irányba mutatnak a pólusai.
A két pólusra lágyvas lemezek tapadnak, kb. 3 mm vastagok, 65mm hosszúak, és 20mm szélesek. A mágnes kb. 65x20x10 mm.
  Mielőtt rátekerem a vékony rézhuzalt, a vaslemezeket csévetestekké alakítom, alul-fölül kartonból ovális alakú vezetőt csinálok nekik, amik a drótot beterelik a megfelelő helyre. Kézifúróval hajtom meg, ehhez ideiglenesen ráragasztok a lemez közepére egy tengelyt (egy darab csavar). A kézifúrónak az áttételéből kiszámolom, hány tekerés kell, hogy meglegyen a 6400 menet, ami kis gyakorlás után már nem is tűnik olyan soknak... nem emlékszem pontosan, mennyi időbe telt egyet megtekerni, de úgy rémlik, fél órán belül egész biztos megvolt.

  Kell egy "terminál", amihez a hajszálvékony huzal mindkét végét hozzáforraszthatom, ez itt egy próbanyák-darab, ennél persze valami igényesebbet is lehet... ez vonatkozik a képeslapra is :))
  Itt tekerek izomból... A háttérben egy vastag rézdrót, a következő képen talán jobban látszik, ez vezeti a huzalt. Úgy van meghajlítva, hogy a varrógéphez hasonlóan be lehesen fűzni a "cérnát" (egy kis hurok van ráhajlítva a végére).
A spulni, amin a 0,05mm vastag lakkszigetelésű rézdrót leledzik, a padlón áll, épp a vastag drótból kialakított vezető alatt 80 centire. Így gond nélkül le tud tekeredni róla, egyszer sem szakadt el, pedig nem kicsit sérülékeny. A fúrót persze ügyesen úgy kell tartani, hogy ne tekeredjen a huzalunk a kartonból vágott vezetőkön kívülre. Közben húzni a rovátkákat, hánynál tartunk...
  Itt látható a rézdrótom. Azt hiszem joggal lehetne világszabadalom... Szóval a kis hurokba így anélkül befűzhető a vékony drót, hogy a végét szabaddá kéne tenni, a fülpiszka pedig arra való, hogy kicsit megszorul a nyílásban, és ezzel megfeszíti a huzalunkat. Így feszesebbre lehet tekercselni, meg kevesebbet kell amúgy is bosszankodni. A két tekercset amúgy összesen négy teljes adag drótból tudtam megcsinálni, az első nagyon laza lett, egy másikat véletlen elvágtam szerelés közben, és nem lehetett javítani, még így is a kettő kész közül az egyik lehetett volna szorosabb, így ugyanis túl sok helyet foglal...
  A papír rajt is marad a kész tekercsen, csak leszabom a fölösleget. A huzal végét odaforrasztom a kis nyákdarabra, majd forró viasszal jól beitatom az egészet. Legjobb belemártani. Ez kell a gerjedés ellen, ha ugyanis a menetek el tudnak mozdulni egymáshoz, meg a mágneshez képest, az össze-vissza fog sípolni. Utána, miután a viasz kihűlt, textil alapú ragasztószalaggal körbetekerem a meneteket, hogy védjem a sérülésektől. Kettő ilyen tekercs kell, hiszen humbuckert csinálok..
  Itt van a két cucc rátapasztva a mágnesre, ahogy majdan lesznek.
  Azt hiszem jól látszik, hogy az egyik tekercs nagyobb mint a másik, pedig ugyanannyi menet van rajtuk :(
Csak már nem volt nagy kedvem ötödszörre is nekiállni.

A humbucker lényege az, hogy két tekercsünk van, egymáshoz közel, így majdnem ugyanazt a jelet veszik, de ellentétesen vannak tekercselve, és a mágneses térerő is ellentétes irányba mutat rajtuk keresztül - így a zaj, ami mindkettőben ugynakkora jelet indukál, kioltódik az ellentétes tekercselősi irány miatt, viszont a jel öszeadódik, mivel a mágnes is fordítva van bennük. A hang pedig azért lesz más, mert némi távolság van a tekercsek között, ezért a magasfrekvenciás felhangok szintén kioltják egymást - tömörebb, kevésbé "levegős" hangot kapunk, nagyobb jellel.
  Itten pedig a tokozás van. Szép kis furnérborítás (azt hiszem, topolya...(?)) a juharfán. Sajnos lefestettem ezt is zöldre :-|
  Belülről. A felső fala talán 1mm, ha van.
  A hangszedő lelke béhelyezve. Nem sok helyet hagytam a csavarozásra...
  A szívószálakat azért állítottam az Epokittbe, mert igaz, hogy utólag is ki lehetne fúrni, de úgy hátha elvágnék pár szálat, ami érzékenyen érintene. Itt mennek majd a rögzítőcsavarok. Ennyi, több kép nincs. A két tekercset külön vezettem ki, hogy lehessen mindenféle kombinációban kapcsolgatni.

Ha nem leszek lusta, biztos érdekelne pár embert valami hangminta-féleség, de ehhez kéne tudnom játszani is a hangszeren :))
Szóval talán valamikor csinálok azt is.
projektek >>
ZolkowPreamps kezdőlap|eszközök|anyagok|projektek|hangszerek|letöltés|linkek|fórum|