ZolkowPreamps kezdőlap|eszközök|anyagok|projektek|hangszerek|letöltés|linkek|fórum|


A hobbi-hangszerészet eszközei.
Fontosabb és kevésbé fontos szerszámok, ha még eszembe jut valami, kiegészítem a listát :)
Hogy ne ijesszek el senkit, megcsillagoztam azokat a szerszámokat, amiket én elengedhetetlennek tartok, de igyekszem mindent felsorolni, amit használok.
*Állványos fúrógép. Az egyik legfontosabb, enélkül nincsenek pontosan elhelyezett, merőleges furatok.
*Normál csigafúrók (jobbra), fafúrók (más élkiképzéssel), és extra hosszú fafúrók. A hosszú fúrószárakra szükség van néha, ha a testen belül akarok pickup-, vagy földelési vezetéket vinni. A fafúróknak jobb a központozása, ugyanis egy hegyben végződnek, így fában jobb őket használni, mint az általános célú csigafúrókat.
Fafúró közelebbről, hogy az éle is látsszon.
Ez egy különlegesebb fúrófej, 20-70 mm-ig állítható átmérővel. Jack hüvely furatához, potméter besüllyesztéshez, stb...
Középkategóriás menetmetsző- és fúrókészlet. (nem a legprofibb, de használható minőség) Ha arra vetemedek, hogy magam készítsek húrlábat. Bár ahhoz elég csupán az M3-as menetfúró-garnitúra is.
*Néhány véső, 6mm-es és 1-2 szélesebb. Esetenként jól használható az íves élű is, meg faragókés, és hasonlók. Ezen nem érdemes spórolni, vegyük meg a jobbat...
Sarokcsiszoló /flex/. Ritkán használom, hiszen nem famegmunkáláshoz való.
Itt az a brutál korong, amivel a test kikönnyítéseit szoktam csinálni (a hátoldalon, és a jobbkéznél lecsapást)
Saját védelmünkre. A pormaszk elég fontos dolog, mivel a keményfa por aggresszív tud lenni. Nem is beszélve az üvegszálról... Még egy ilyen egyszerű maszk is sokat fog, vagy jó egy szimpla kendő is az arcunk elé kötve. A szemüveg a flexnél, és a felsőmarónál óv meg sok kellemetlenségtől.
Rezgőcsiszoló. Nem elengedhetetlen, a csiszolás utolsó fázisaiban lehet jól használni, és bizonyos helyeken jobban megfelel a szalagcsiszolónál.
*Kézi fúrógép. Jó izmosnak kell lennie, ha mondjuk 40mm-es lyukakat akarunk kőrisfába. Amúgy ritkán kell, csak ha az állványos valamiért nem használható, például nem férek vele oda valamihez, vagy valamilyen kitekert szögben kell fúrnom.
Rezgő-/dekopírfűrész. Ezt gyakran használom, vékonyabb vagy vastagabb (45mm) anyagokhoz is, ezért ez is időnként komoly igénybevételnek van kitéve. Kell pár fűrészlap is: keményfához, fémhez való, különlegesen keskeny a szűkebb ívekhez...
Szalagcsiszoló. Minél szélesebb és hosszabb szalaggal rendelkezik, annál egyenletesebb felületet kaphatunk vele. 40-100-as, esetleg 150-es finomságú szalagokat érdemes beszerezni. Egyébként tökéletesen sík felületek létrehozásához alkalmatlan, arra ott a gyalu. De azért elég gyakran használom, néha egész apró dolgok csiszolásához, fejre fordítva.
Felsőmaró. Szinte kötelező, ezzel csinálom a szabályos, merőleges oldalakat a testnek, fejnek, és a különféle bemarásokat a pickup üregétől kezdve a nyakpálca helyéig. Enélkül ezeket vésővel kellene, meg reszelővel, és hát ég és föld...
Néhány marófej, ez már több is, mint ami feltétlen szükséges. Amit gyakran használok, az egy 6mm-es és egy 10mm-es átmérőjű maró, ezen kívül van egy szélesebb, nagyobb felüleltekre, és egy hosszabb, hogy a testet átérje, ez vezetőcsapágyas. És van még egy a test élének lekerekítésére.
*Kézigyalu. Jó a hagyományos fa kivitelű is, ha több van belőle, ez meg azért jobb, mert könnyű állogatni a fogásmélyéget. Fogólap- egyengetésre használom elsősorban.
Ez villanygyalu nem tud olyan finom munkát végezni, mint manuális társa, de ahol pont a nyers erővel kell valamit leborotválni... ott ehelyett jobban használható egy vastagoló, ami nekem nincs :)
Kis univerzális Dremel kéziszerszám, apróbb igazításokhoz. Van hozzá vágókorong, marófej, még polírkorong is. Van, ahová csak ez fér oda.
*Jó minőségű reszelők fémhez, fához. A fémreszelőt is előszeretettel használom fához, a fareszelő és a csiszolóvászon közötti fokozatként.
Tűreszelők. Húrok helyének kireszeléséhez a nyeregnél, húrláb készítéséhez, ehhez-ahhoz...
*Forrasztópáka. Forrasztáshoz :)
Ez egy 2000 Ft-os darab...
*Fűrészlapok, műköszörűs által 0.6 illetve fél mm-es vastagságúra köszörültetve. Ha valaki talál pont 0.6 mm-es apró fogú fűrészlapot készen, egészségére! Biztos ügyesebb volt nálam. Bundozáshoz.
Hőlégfúvó. Fa hajlításához, NYÁKlemez megnyúzásához, meg még sokmindenhez. Persze meg lehet lenni nélküle.
Ragasztópisztoly. Elég sokmindenre jó, a hobbi-hangszerészet arra haszálja, hogy úgy rögzítsen vele fadarabokat, hogy nem használ csavart, vagy szorítót. Többek között. Néha ez jelenti a megoldást, ha valamilyen bonyolult helyzetben kell megfogatnom valamit, és semmivel nem férek oda, vagy útban lenne, stb.
*Munkapad. Ja hát persze. Kell valami stabil alkalmatosság, amin normálisan lehet dolgozni. Ráfogatni, ütni-verni, fűrészelni, marni, gyalulni.. és legyen jó megvilágítása, télen fűtése :))
*Csavarhúzók. Készlet, vagy csak pár megfelelő darab - egyre megy, a lényeg, hogy ne valami ócska gagyi legyen, ami megnyúzza a nagy körültekintéssel beszerzett szép nikkelezett lemezcsavarjainkat. Triviálisnak tűnik, pedig nem az.
*Csiszolóvásznak, polírpapírok...
Érdemes bevásárolni belőlük, a 60-as durvaságútól az 1200-as finomságúig.

60-80-100-150: Fának a csiszolásához, a durvától a középfinomig.
240-320: Fára, lakkozás előtt, lakkrétegek közötti csiszoláshoz, fémre festés előtt, vagy polírozás előtt. 400-600-800-1200: fém polírozásához, esetleg lakknál ugyanehhez.
Acélgyapot, vagy mi. Jól lehet vele fogólap poliuretán lakkozását megdolgozni, hogy matt legyen. Vagy ugyanezt a nyak hátulján. Háztartási boltokban kapható, súrolóeszközként. A polírpapíroknál kíméletesebb, nem annyira karcol.
*Pillanatszorítók. Ami a legáltalánosabban használható, az a közepes, kb. 50 cm-es méret. (a képen a nagyobbik) Ebből kell legalább 4 db. Vannak ügyes fa, meg műanyag kivitelű szorítók is, ezek is jól használhatók, de nem oda, ahol igazán erősen kell szorítani - pl. ragasztáshoz, vagy vésésnél lefogáshoz. Magyarul ne vegyünk olyat.
8-as pipakulcs. Egy párszáz forintos csavarhúzó-készlet megfelelő darabja, és egy sátorcövek keresztezéséből jött létre. A cövek 4mm-es krómozott acélrudacska, menetet vágtam a végére, és betekertem a fejbe. Direkt jó, hogy egy gyengébb minőségű fej volt, mert a célnak tökéletes, és a puhább anyag miatt nem törik bele a fúró. Ez a kis eszköz kell - ha nem sikerül gyári pipakulcsot beszereznünk - a nyakpálca feszegetéséhez.
    Alapelveim a szerszámok vásárlásához: Én szerencsés helyzetben vagyok, mivel a legtöbb szerszám már akkor megvolt itthon, mikor még nem is gondoltam a gitárépítésre, csak édesapámmal barkácsoltunk mindenféléket. Aki viszont most rendezkedik be, annak azt tudom javasolni, hogy inkább vegyen kevesebb, de jobb minőségű eszközt, és ez a kéziszerszámokra - mint amilyen a véső, vagy a reszelők, de fúrófejekre is igaz - fokozottan vonatkozik.

A kisgépeknél talán más a helyzet, mert bár ott is ugyanerre érdemes törekedni, de érthető, hogy nem ruház be valaki többszázezer forint értékben, ha csak 1-2 hangszer megépítésében akarja próbára tenni magát. Egy noname felsőmaró 5000 Ft, egy Bosch olyan 30000 Ft körül lehet, és amit a plusz árért kapunk: megbízhatóság, hosszú élettartam, szervíz, stb... ezek nem biztos, hogy feltétlenül akkora előnyt jelentenek. Ezt mindenki döntse el maga, de egy fúrónál, reszelőnél vésőnél egy bizonyos minőségi szint alatt egyszerűen használhatatlan az eszköz, tehát pénzkidobás.

Egyébként a hangszerészet elsősorban kézimunka, a gépek csak a műveletek megkönnyítésére valók - a felsőmaró helyettesíthető reszelővel, vésővel, gyaluval, a szalagcsiszoló kézzel, stb...
Több gép -> gyorsabb munka.

ZolkowPreamps kezdőlap|eszközök|anyagok|projektek|hangszerek|letöltés|linkek|fórum|