ZolkowPreamps kezdőlap|eszközök|anyagok|projektek|hangszerek|letöltés|linkek|fórum|


Vegyi, szerelési, és faanyagok.
Reklámszagú? :) Nem baj, ha valamelyik gyártó fizetni óhajt érte, itt a számlaszámom:
11600006-00000000-01785951 (Számlatulajdonos: Kis Zoltán) ;D
Szóval én ezeket használom.
UVERAPID kétkomponensű műgyanta. Ezzel ragasztok fát, és amúgy szinte mindent, amit erősen kell megfogni. Biztos vannak más műgyanták is, amik alkalmasak a célra.. A hangszerészek (hegedűkészítők...) hagyományosan enyvet használnak, amit szét lehet szedni ha szükséges - ezt nem.
Epokitt. Ez is kétkomponensű, de fehér, és nem olyan erős. Ezzel töltöm ki a jelölőpontokat a fogólapon.
Na a festéshez értek legkevésbé, ezért nem is szívesen csinálom. Itt csak azt mutatom be, ami eddig bevált: szórólakkban alapvetően ami autóra jó, jó gitárra is, tehát csak autólakkot. Ez ezüstmetál színű, ezzel fújtam le Gubi gitárját. Fontos, hogy betartsuk a sok vékony réteg elvét, mert ha megfolyik, az nehezen javítható. Az első rétegek nem baj, ha alig takarnak valamit, csak így lesz szép a végeredmény. Ezt a flakont ha jól emlékszem, a Metroban vettem.
Polifarbe puliuretán parkettlakk. Egykomponensű, vízbázisú, tehát nagyon könnyű vele dolgozni, gyorsan szárad (melegben 1 órán belül csiszolható), kopásálló és félfényes. Ecsettel hordom fel, ami nem a legprofibb megoldás, de alapvetően rühellem a festéssel járó macerát, ezért távol átt tőlem egy kompresszoros festékszóró... Ez bevált, de nem olcsó: 3000 Ft körül van egy liter.
Színezőtinták, pár csepp is elég a lakkhoz, hogy élénk színeket kapjak. Fontos, hogy nem szabad túl sok tintát adagolni, mert megváltoztatja a lakk tapadását, és esetleg lehámlik csiszoláskor. Meg csúnya foltos lesz, nem lehet egyenletesen eloszlatni. Ha sötét szín kell, sötét tintát kell választani, és mindig keveset rakni bele. Próbafestés kötelező, és annyi rétegben, ahányban a véglegest látni is akarjuk.
Domború fejű lemezcsavar, 5x40 mm-es méretben. Persze a méret igény szerinti... Ezeket konkrétan a nyak felcsavarozásához vettem. Alátéttel (M5) szoktam használni őket.
Nikkelezett lencsefejű lemezcsavar. Ezt általában csak rendelésre tudnak hozni, de mindenképpen valami ilyesmit érdemes használni, és nem a fentihez hasonló mezei lemezcsavart, vagy pláne nem facsavart (brrr!!!) Ezek jól néznek ki egy koptatólap peremén, vagy lemezek felfogatásánál.
2,9 x 16 mm. Nehogy gitárboltban vegyük!

Székesfehérvári illetőségűeknek tudok mondani egy szimpatikus boltot: Csavartanya, Szfvár, Lövölde u. 14. (22/ 501-055)
Itt mindent meghoznak, ami létezik, és két helyes lány szolgál ki... (tényleg)
M3 imbuszcsavarok, húrlábhoz használom őket. Csavarboltokban rendszerint kapni őket, bár a hosszabbak (4-5 cm) ritkák, és drágák is (~200 Ft /db)
Pillanatragasztó. Na ide nem teszek képet. Mindenfélére lehet használni, például fogólap helyi hibájának kijavítására, ha ébenfa porral keverjük. Szóval legyen mindig otthon.
Az imbuszos hernyócsavarokat is könnyen be lehet szerezni, léteznek lapos, csúcsos, és csapban végződő változatban is. A képen láthatók csapban végződnek, azért választottam ilyet, hogy a húrláb alaplemezébe mart sínben tudjanak csúszkálni... Ha csinálok ilyen sínt, akkor nem tudnak elcsúszni oldalirányban.
Kőrisfa. A legfontosabb alapanyag a basszusgitárok testéhez, és én ebből csinálom a nyakakat is. Bútorasztalosoknál fellelhető, ugyanis ők is előszeretettel használják. Kőrisfa és kőrisfa közt is szignifikáns különbségek lehetnek- súlyban, tömörségben, mintázatban, rugalmasságban, megmunkálhatóságban. Igen kemény fa, legalábbis próbára teszi a szerszámokat, és nehéz szépen elkészíteni a festését, mivel igen porózus. A festék/lakk beszívódik a pórusokba, ezért addig nem kapunk síma felületet, amíg ezeket fel nem töltjük. Egy csillogó-villogó lakkozáshoz elég rendesen meg kell szenvedni vele...
Fontos tudni, hogy ahhoz, hogy ne vetemedjen, nagyon száraznak kell lennie. A legjobb, ha a sokéves anyagot a végső felhasználás előtt, mikor már méretre van gyalulva (kép), még akár hónapokig szárítjuk pl. lakásban, vagy hasonló nagyon száraz helyen. El lehet vinni hőkezeltetni is (fatelep), ezt gyakran használják arra, hogy a fában rejlő feszültségeket megszüntessék.
Ébenfa. Igen drága, minél feketébb annál drágább, pedig nekem a világosabb, erős mintázatúak tetszenek jobban. És természetesen a méretével együtt szintén ugrásszerűen nő az áruk a deszkáknak. Eddig csak ehhez hasonló deszka formában vásároltam, az előre elkészített nem nekem való. A képen látható példány valaha egy darab volt: egy nagybőgő fogólapjának szánt testes tömb, de én kettéfűrészeltem, hiszen abból a vastagságból bőven kijön két egészséges hathúros hangszerhez való fogólap is.
(ebből a műveletből maradt az egyik oldalán az a sok ragasztócsepp - két-két fémrudat ragasztottam műgyantával a deszka oldalára, közöttük 1,5 mm réssel, ezek vezették a fűrészlapot)
Itthon egyedül az Accord Music-nél tudok ébenfa és rózsafa fogólapokat, basszusgitárra kb. 7000 Ft-tól. Ha valaki tud még más forrást, ossza meg velem... Ezt mondjuk egy hangszerész ismerősömtől vettem.
Kisebb húrtávú 4-5 húroshoz még csak-csak lehet találni megfelelő alapanyagot, de az ilyen széles deszka, ami nagyobb terpesztésű 5 vagy 6 húrosokhoz is elég, már jóval ritkább.
Fretlesshez klasszikusan az ébenfa fogólap közelező, esetleg rózsa...
Szintén nem árt tudni, hogy a deszka formában vásárolt fogólapok sosem olyan egyenesek, hogy egyből fel lehetne használni őket - erre van a gyalu, esetleg szalagcsiszoló, hogy ragasztás előtt kiegyenesítsük őket.

ZolkowPreamps kezdőlap|eszközök|anyagok|projektek|hangszerek|letöltés|linkek|fórum|